Familielos – samordning av tjenestene til utsatte barn, unge og deres pårørende
Øygarden kommune skal i gang med å teste, evaluere og implementere Familielos-konseptet i organisasjonen. Nå inviterer de forskere og andre interesserte til et tverrfaglig samarbeid.
Familelos er en tjeneste for de som har et omfattende behov for tverrfaglig hjelp. Familielosen skal jobbe med å samordne og koordinere tjenester for hele familien, og målet med konseptet er at familien skal oppleve bedre og mer helhetlige tjenester. Nye Øygarden kommune ønsker å etablere et samarbeid med forskere om å teste, evaluere og implementere familielos-konseptet i organisasjonen.
Det er behov for en grundig vurdering av hva som vil være forventet utbytte av Familielos-konseptet før kommunen implementerer det i hele sin bredde. Et forskningssamarbeid vil gi kommunen et godt grunnlag for å vurdere effekten av konseptet, og kunnskap om hvordan samfunnsgevinster kan høstes på kort og lang sikt.
Målet er å søke programmet «Innovasjon i offentlig sektor» 16.september.
Bakgrunn for prosjektet – utsatte familier sliter med å finne vei.
Tidligere Fjell kommune så på hvordan tjenestene for utsatte barn og unge fungerte i sin helhet. Funn fra undersøkelsen viste at det var lite formelle strukturer og rutiner for samhandling mellom tjenestene, og at samhandling i stor grad var avhengig av at ansatte i tjenestene kjente hverandre. Nabokommunene Sund og Øygarden ble koblet på arbeidet og fikk midler til å utvikle og kjøpe tjenestedesign. Arbeidsprosessen resulterte i konseptet – Familielos.
Da nye Øygarden kommune ble etablert 1.januar 2020 fortsatte de arbeidet. Familielos-konseptet må testes i mindre skala og evalueres før det eventuelt blir implementert i hele kommunen.
Interessert i å bli med?
VIS bidrar med å koble kommunen med riktig forskningsmiljø, og vil videre fasilitere en workshop for å utvikle innhold til en søknad hos Forskningsrådet («Innovasjon i offentlig sektor» 16.september) Ønsker du å bli med å teste, evaluere og implementere familielos-konseptet, så ta kontakt med Kari Øritsland, leder for Utfordringsdrevet Innovasjon hos VIS.