Forskerintervjuet: Stein-Asle Øvrebotn
Stein-Asle Øvrebotn har over 25 års erfaring med produktutvikling og prosjektledelse, og har alltid hatt en lidenskap for logistikk og tverrfaglige løsninger. Etter å ha blitt rammet av en sjelden sykdom i 1999 som nesten satte en stopper for yrkeslivet, valgte han å bruke sin erfaring til å utvikle løsninger som kan gi noe tilbake til samfunnet.
- Jeg ble fortalt at jeg aldri ville komme tilbake i jobb, men jeg nektet å gi opp. Etter å ha vært avhengig av helsevesenet selv, ble det et mål å utvikle ideer som kan forbedre systemene og hjelpe andre.
I 2018 grunnla han Retrams, et selskap som kombinerer software, robotikk og medisinsk teknologi for å forbedre logistikken i helsevesenet. Selskapet har utviklet en banebrytende løsning for å spore kirurgiske instrumenter ved hjelp av unike DNA-profiler.
- På Haukeland sykehus er det millioner av kirurgiske instrumenter som gjenbrukes hvert år, men uten god nok oversikt. Vi har utviklet en løsning som gir full kontroll, noe som aldri har blitt gjort før.
Retrams har gått fra å være en oppstart til en scale-up. Stein Asle understreker viktigheten av å bygge tillit og tenke bærekraftig over tid:
- Bærekraft handler ikke bare om miljø, men også om økonomi. Å forvalte ressurser trygt og effektivt på vegne av alle involverte, styrker tilliten og øker sjansene for å lykkes.
Med fokus på fremtidens helsevesen, jobber Retrams også med løsninger for å automatisere sykehuslogistikk og møte utfordringer som bemanningsmangel.
- Vi ser at robotisering og automatisering er nødvendig. Vi må finne nye måter å håndtere helsevesenets ressurser på, og det er utrolig motiverende å være med på å forme fremtiden.