Dette tar de med seg hjem fra Arendalsuka
Vår administrerende direktør, Stine Fiksdal, leder for Eitri helseInkubator, Ådne Høiland og senior forretningsutvikler og kundeansvarlig for samfunnsutfordringer, Kari Øritsland var alle til stede under Arendalsuka. Hva tar de med seg hjem fra en av årets viktigste møteplasser for politisk påvirkning?
Arendalsuka slo ny rekord med over 2.000 avviklede arrangementer i år. Stine, Kari og Ådne har gitt en rapport på arrangementene som gjorde mest inntrykk og et lite bildedryss fra innholdsrike dager på Sørlandet.
Forettningsutvikler Karis «tre på topp» fra Arendalsuka:
«Jakten på innovasjonskraften, gründere» arrangement i regi av FIN
Dette var en debatt med utgangspunkt i regjeringens varsel om kommende stortingsmelding om gründere og oppstartsbedrifter. Stine tok scenen som innleder og fremmet forskerentreprenørskap og behovet for å styrke innovasjonsøkosystemet. Med stort engasjement fra salen, ble det klart at Norge må skjerpe seg og fremme entrepenørskapsånd. Program og fond for å stimulere forskerentrepenørskap er et regionalt initiativ fra VIS med nasjonal relevans. Kanskje har Stine fått en seg en ny bestevenn blant de fremmøtte?
«Surrogatidebatten» i regi av Bioteknologirådet
Bioteknologiloven er under revidering i Norge med en kompleks saksbehandling og politisk debatt. Bioteknologirådet er delt i et konservativt flertall og et liberalt mindretall i surrogatidebatten, hvor Venstre ønsker å utrede ikke-komersiell surrogati, mens Krf, Rødt og SV ønsker å innskrenke muligheter for surrogati - også i utlandet Vi ser endring av holdninger i befolkningen: tre av ti norske kvinner i fertil alder er villige til å være surrogatmor, i følge en undersøkelse gjennomført av Norstat i 2024.
«Tenk deg en fremtid uten kreft» i regi av Cancer Mission Hub Norway
Kreftforebygging er tiltak på individnivå og samfunnsnivå. Mange tiltak handler om livsstil og levemåte – og kreftforekomsten er økende. Publikum ble involvert i å konkretisere kreftforebygging som utopi og dystopi sett fra 2050-ståstedet.
Rapport fra arrangement overleveres til Arendal og Kristiansand kommune, Agder Fylkekommune og EU-prosjektet Invest4Health.
Arrangementet var et «eksperiment» i innbyggerinvolvering. Våre leietakere og gründerbedrift Fremtenkt gjorde en glimrende jobb som fasilitatorer for et arrangement med mange gode tilbakemeldinger både fra publikum og arrangører, men også fra Forskningsrådet som bidro med arrangementstøtte.
Administrerende direktør Stines refleksjoner etter Arendalsuka:
Omstillingsbarometeret 2024 gjennomført av Abelia viser at vi sakker langt akterut sammenlignet med land vi liker å sammenligne oss med når det gjelder entreprenørskap og tidligfasekapital. Samtidig scorer vi godt på samarbeid, så for å få opp fart på entreprenørskap trenger vi:
1. Politikere som legger forholdene godt til rette gjennom risikoavlastning for tidligfaseinvesteringer, incentivordninger og bedre skattesystemer.
2. Bruk av exitgevinster fra statlige investeringer i for eksempel Investinor, Argentum og Nysnø, kan være en lavthengende frukt for å sørge for tidligfasekapital til gründere. Det samme gjelder tilrettelegging av offentlige anskaffelser som kan åpne opp for at det blir lettere for gründere å få sin første kunde i Norge.
3. Helseeksport er en av de bransjene hvor Norge har et stort, uforløst potensial for økt eksport. Flere politikere anerkjenner at disse innovasjonene i stor grad vil komme fra forskning, og her er det behov for spesiell tilrettelegging. Disse kommersialiseringsløpene er ofte lange og kapitalkrevende. Forskergründere er ikke som andre gründere, og disse trenger et spesielt fokus.
Leder for Eitri helseinkubator, Ådne Høilands oppsummering av Arendalsuka.
Det var en svært inspirerende og spennende første tur til Arendal og Arendalsuka. Jeg fikk anledning til å delta på mange arrangementer, inkludert en innsiktsfull diskusjon om «Svingdørsprosjektet» der jeg var med i panelet.
Dette tjenesteinnovasjonsprosjektet, som Mette Senneseth, forsker på Haukeland sykehus fremhevet, fokuserer på å bygge bedre sammenheng mellom ulike tjenester for å sikre at brukerne opplever en helhetlig tjenestekjede.
I tillegg til arrangementene fikk jeg med meg mye verdifull innsikt fra samtalene med politikere, fagfolk, næringslivsaktører, og startups fra hele landet. Arendalsuka har virkelig vært en god vitamininnsprøytning og engasjement for å fremme innovasjon, og samarbeidene i Bergen har vokst.