Inkluderende gründerskap

Guri Melby og Sveinung Rotevatn besøkte VIS for å møte gründerene i KIME.

MIKS Ressursenter løfter mangfold i næringslivet med gründerprogrammet KIME.

Denne uken fikk vi besøk av MIKS Ressurssenter som viste frem sitt arbeid med KIME, et gründerprogram rettet mot flerkulturelle. Programmet, som startet som et pilotprosjekt i 2022, har blitt en viktig møteplass som gir ressursene som trengs for å navigere i norsk arbeidsliv og entreprenørskap.

Gründerprogrammet KIME er utviklet for å hjelpe deltakere med å realisere egne forretningsideer og bygge bro mellom ulike kulturer i næringslivet. Programmet tilbyr grunnkurs i entreprenørskap, språktrening med fokus på relevante faguttrykk og individuell veiledning. Deltakerne får blant annet støtte til å navigere regelverk og språkbarrierer, utfordringer som ofte forsterkes for utenlandske arbeidstakere.

– Utfordringene knyttet til å være entreprenør er de samme for etnisk norske og innvandrere, men likevel er det en rekke faktorer som blir forsterket når du er ny i landet, som for eksempel ny kultur, nytt språk, nye lover og regler, alt dette er vi her for å hjelpe dem med, sier Anita Bakken, daglig leder i MIKS Ressurssenter.

Blant gründerne i KIME-programmet er Lorenze fra Sveits som drømmer om å skape en bedrift basert på restaurering av vintagemøbler og interiør. 

– For meg har KIME vært en unik mulighet til å lære det jeg trenger for å starte noe eget. Jeg føler meg tryggere på språket og jeg tror dette programmet vil være en døråpner for oss alle, fortalte hun under besøket.

VIS har vært en viktig støttespiller for MIKS Ressurssenter og KIME ved å  bidra med nettverk, faglig kompetanse og ressurser som har styrket programmet.

 – VIS Vis har vært med helt fra programmet var i utviklingsfasen, og har betydd utrolig mye for oss. Spesielt med den faglige kompetansen, men også at vi fort kom i kontakt med nettverk både for oss og deltakerne våre, understreker Bakken.

Om programmet.

I KIME Gründerprogram får deltakerne en unik mulighet til å lære om innovasjon og entreprenørskap, samtidig som de utvikler sitt skapende potensial i et inkluderende og mangfoldig miljø, hvor de kan bygge nettverk og utveksle erfaringer. Gjennom programmet vil deltakerne kunne skape sin egen arbeidsplass og bidra til å skape en bærekraftig framtid.

Forrige
Forrige

- Treffer strategien om å styrke kompetanse og skape arbeidsplasser

Neste
Neste

Nye gründerløfter – men uten tydelighet og konkrete svar for Vestlandet