Internasjonale talenter samlet i Bergen for Startup Preschool

Startup Preschool samlet i helgen gründere fra hele verden på Eitri helseinkubator i Bergen. Gjennom samarbeid mellom Universitetet i Bergen, VIS, Bergen Næringsråd og Startup Migrants, ble broen mellom internasjonale og lokale gründere  styrket - med mål om å bidra til fremtidens bærekraftige løsninger.

I helgen var det Bergens tur til å være vertskap for Startup Preschool, et internasjonalt program som samlet gründere, forskere og investorer på helseinkubatoren Eitri på Haukeland. Målet med arrangementet, som er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen (UiB), VIS - Vestlandets Innvoasjonsselskap, Bergen Næringsråd og Startup Migrants, er å bygge broer mellom internasjonale og lokale startup-miljøer og utløse det uforløste potensialet som finnes for innovasjon i arrangørbyen. Med dette fokuset var energien høy blant deltakerne, som gjennom hele helgen jobbet intensivt med å utvikle ideene de kom inn første dag til konkrete forretningsmodeller.

En felles satsning for en bærekraftig by

– Innovasjon skjer når ulike perspektiver møtes, begynner Torleif Markussen, inkubatorleder for 70Blå og leder for VIS startup.

 Han er overbevist om at internasjonale gründere bringer med seg nye ideer, erfaringer, kultur og nettverk som kan løse store utfordringer på helt nye måter. For å skape en mangfoldig og kreativ møteplass som kunne tiltrekke internasjonale talenter, ble engelsk brukt som arbeidsspråk både under etableringen av Eitri og senere 70Blå. Engelsk var også språket som preget diskusjonene mellom gründerne som møtte opp på Startup Preschool i helgen.

– VIS satser nå sammen med UiB, Startup Migrants og Bergens Næringsråd på å støtte flere internasjonale gründere samtidig som vi styrker båndene til norske gründermiljøer. Det er ikke et valg mellom det ene eller det andre, for begge deler er nødvendig for å lykkes. Når vi støtter internasjonale talenter, bidrar vi til en sterkere, og mer bærekraftig by for alle, bedyrer Markussen.

Foto: Torleif Markussen Lunde

– Vitenskap og kunst er to sider av samme kreativitetet

Professor og gründer, Karin Anna Pittman ved Universitetet i Bergen, snakket engasjert til deltakerne om reisen med havhelseselskapet Quantidoc, men også utformingen av en idé og hvordan en god idé, selv en briljant idé, kan dø på en dårlig forretningsmodell. 

– Gå litt grundig til verks før første steg, slik at man forstår hvorfor problemet eller behovet eksisterer i det hele tatt. Sikt deretter på «do something that counts (is important) instead of something that will be counted (scientific publications, a diminishing currency). Forretningsmodellen kan være til hinder for framgang eller det kan guide den til uante høyder, det var hovedbudskapet mitt, forteller Pittmann.

Etter at hun sonderte bakgrunnen til de frammøtte, fant professoren ut at hun kunne bruke en god del ord hun vanligvis omgås, som homeostase og ontogeni, uten å miste publikum. Hun trekker også frem at det var høy energi i rommet på en sjelden soldag i Bergen. 

– Spørsmål og kommentarer fløt rundt, og det var tydelig at deltakerne var reflekterte og engasjerte, slår hun fast.

Pittmann understreket også at akademia og entreprenørskap kan gå hånd i hånd, og pekte på hvordan forskere bør utfordres til å tenke mer som gründere. 

– Vitenskap og kunst er to sider av samme kreativitet. Forskere bør øve seg på improvisasjon, det frigir tankene og åpner for innovasjon.

Pitchene var et av høydepunktene under Startup Preschool. Foto: Torleif Markussen Lunde

– De tør å ta steget

Nicolai Strøm-Olsen, gründer av Startup Migrants er stolt av måten Startup Preschool, som ble startet i 2021, hjelper internasjonale talenter med å finne sin plass i lokale startup-miljøer. Gjennom Startup Migrants finner du skreddersydde programmer som Startup Preschool og First Costumer. Startup Migrants har allerede hatt 800 deltakere i sine programmer.

– Av de 800, har 80 prosent sin første kontakt med startup-scenen gjennom oss, røper Strøm-Olsen.

– Vi ser også at 50 prosent fortsetter å delta på arrangementer, og 20 prosent starter sin egen virksomhet innen ett år.

Han mener at suksessen til de internasjonale deltakerne i Startup Preschool-programmet er knyttet til deres unike bakgrunn og pågangsmot. 

– De tør å ta steget til å starte virksomheter i et fremmed land, og utnytter de ressursene som finnes i byene de etablerer seg i.

Fra idé til pitcheklare konsepter

Katrine Utaaker Segadal, seksjonssjef for innovasjonsavdelingen ved Universitetet i Bergen, beskriver helgens begivenheter som intenst, lærerikt og gøy, med en sammensveiset gjeng som skapte stemning gjennom hele helgen.

– I tillegg var det var inspirerende å se så mange engasjerte deltakere og lovende ideer, og ikke minst hvor hardt teamene jobbet sammen gjennom helgen for å utvikle disse videre til konsepter som kunne pitches. At så mange valgte å tilbringe en sjelden solskinnshelg i Bergen innendørs, sier noe om dedikasjonen til deltakerne og kvaliteten på arrangementet.

Foto: Torleif Markussen Lunde

Får hjelp fra VIS til kommersialiseringsløpet

– Hvordan støtter Universitetet i Bergen sine studenter og forskere i å delta i slike programmer som fremmer innovasjon, og som legger til rette for internasjonale gründere å lykkes i Norge?

– Det viktigste fundamentet for innovasjon og entreprenørskap på UiB, er forskningen og undervisningen vi tilbyr. For å hjelpe våre studenter og forskere til å lykkes med å omdanne kunnskapen de utvikler til nye produkter eller tjenester som skaper reell endring i samfunnet, tilbyr vi blant annet kurs og opplæring i ulike former, støtte fra innovasjonsrådgivere både på fakultetene og sentralt, og hjelp i kommersialiseringsløp gjennom vår viktige samarbeidspartner VIS.

 Dersom UiBs  forskere og studenter har en idé som trenger å utvikles og testes, kan de søke finansiering til det gjennom UiB Idé, universitetets  eget verifiseringsprogram. I år arrangerer UiB for første gang egen innovasjonsfestival 20. september. Da vil UiB-bygget i Nygårdsgaten 5 fylles av nyskapende idéer, forskning, presentasjoner og debatter.

– Tanken bak vårt nyetablerte samarbeid med Startup Migrants, VIS og Bergen Næringsråd om å tilby Startup Preschool i Bergen, er å tilby noe skreddersydd for våre internasjonale talenter, nettopp med tanke på å legge til rette for å beholde kompetansen deres i Norge når de er ferdig med sin PhD- eller mastergrad, avslutter Segadal.




Forrige
Forrige

Demo Day Vestlandet: – Det er en tydelig energi som bygger seg opp i Bergen 

Neste
Neste

Student? Bli med å forme fremtidens innovasjonsmiljø i Bergen