VBI24: Og vinneren er….

Bú Composite, med gründerene Jakub Wijata og Elias Haugen, var de stolte vinnerene av Vestlandets Beste Idé 2024. Foran et fullsatt Cornerteateret tok de imot prisen under åpningsarrangementet til Innovasjonsuken OPP.

BÚ Composite har den beste idéen på Vestlandet. Vi har snakket med teamet om seieren og arbeidet med pitchen som sikret dem den gjeve seieren.

Konkurransen «Vestlandets Beste Idé  2024», arrangert av VIS og Agenda Vestlandet, har kåret en vinner. Konkurransen har vært en plattform for å fremme innovative ideer som har potensial til å akselerere en bærekraftig omstilling i regionen, og BÚ Composite utmerket seg med sin løsning for å transformere avfall til slitesterke, bærekraftige byggematerialer. Seieren gir dem tilgang til en premie på 500 000 kroner, fordelt på 400 000 kroner i kontanter og 100 000 kroner i inkubatortjenester fra VIS.

Presenterte en løsning på en stor utfordring i bransjen
BÚ Composite presenterte en løsning som svarer på et stort problem i byggebransjen. Løsningen reduserer både avfall og CO2-utslipp, og tilbyr en konkret løsning på behovet for mer miljøvennlige materialer.

Fra scenen på Cornerteateret leste juryen ved Frode Fjelstad fra Agenda Vestlandet og Hilde Indresøvde fra VIS opp begrunnelsen:

«Vestlandet er avhengig av nye, bærekraftige ideer og løsninger. Vi trenger nye selskaper som bidrar til å løse konkrete miljøutfordringer, og som ønsker å skape arbeidsplasser her på Vestlandet. Årets vinner har et klart mål om å redusere klimagassutslipp og bidra til sirkulærøkonomien. De snur opp-ned på en bransje ved å gjøre avfall om til bærekraftige produkter. Teamet har erfaring fra byggebransjen og med ekspertise innen materialteknologi. Selskapet vil bruke premien til å få satt i gang pilotproduksjon og sikre nødvendig tredjepartsverifisering av deres første produktVinneren av årets «Vestlandets Beste Idé 2024» er «BÚ Composite».

– Det føles fantastisk å bli anerkjent for arbeidet vårt

Etter at Wijata og Haugen ble tildelt prisen på åpningsarrangementet for Innovasjonsuken OPP, fikk vi en rask prat med de stolte vinnerene utenfor Cornerteateret.

Hvordan var det å vinne Vestlandets Beste Ide 2024?

– Det føles fantastisk å bli anerkjent for arbeidet vårt. Det gir oss både motivasjon og bekreftelse på at vi er på rett vei med løsningen vår.

Hva trodde dere vinnersjansene deres var i forkant?

– Vi visste at idéen vår var sterk, men vi forventet også en hard konkurranse. Etter å ha kommet oss til "finalen" ble det så enkelt som å tru at vi hadde 1/6 sjanser til å vinne, men vi håpet på det beste.

Hvordan jobbet dere med pitchen?

– Vi har jobbet jevnlig med pitchen i mange uker for å finjustere budskapet vårt, og sørge for at vi formidlet verdien av løsningen vår klart og konsist. Fem minutter er veldig lite tid til å fortelle om hele historien vår, løsningen og planene fremover.

Hvordan synes dere det gikk med selve presentasjonen foran juryen?

– Vi følte at pitchen gikk bra. Vi følte at vi fikk til å formidle løsningen på en engasjerende måte, og vi fikk positive tilbakemeldinger fra juryen. Vi greide oss ganske bra i spørsmålsrunden også.

Hvorfor tror dere løsningen deres vant?

– Vi tror løsningen vår vant fordi den adresserer et betydelig problem i byggebransjen og i verden generelt, samtidig som vi allerede har validert et klart markedsbehov for løsningen og at vi kan levere den. Juryen så trolig verdien i det vi ønsker å oppnå.

Hvordan vil dere beskrive løsningen dere har utviklet?

– Vi har utviklet lette og slitesterke takstein laget av resirkulerte vindmøller og resirkulert plast. Løsningen vår bruker opp avfall og reduserer CO2-utslipp. Så det er et bærekraftig alternativ til tradisjonelle byggematerialer uten noen betydelige nedsider.

Frode Fjelstad og Hilde Indresøvde var glade for å endelig kunne dele ut prisen for Vestlandets Beste Idé.

Forrige
Forrige

DDV24: Én dag - store ringvirkninger

Neste
Neste

VBI24: Seks finalister kjemper om seieren